Ja, barnerom er ofte roten til mye frustrasjon. Mange ganger ønsker vi å bare lukke igjen døren og håpe at rotet går over av seg selv. Det er lett å bli overveldet og ikke klare å holde orden. Dessverre skjer det veldig sjeldent at barnerom rydder seg selv.

Hvem sin skyld er det at det blir rotete?

Det er veldig, veldig enkelt å skylde på barna. Ja, det er jo faktisk de som leker med lekene og som gjør at det blir rotete. Det er helt sant, meeen har du tenkt på hvem som har gitt barna alle tingene de roter med?

Nettopp!

Det er faktisk vi voksne (foreldre, besteforeldre, venner…) som har gitt barna alt de har på rommet sitt. Det er faktisk ytterst få, om noen, små barn som har vært i butikkene og handlet alt selv.

Så neste gang du gruer deg til å ta tak i kaoset på barnas rom, tenk over om de bør få enda flere ting eller ikke.

Men hvordan kan man få det bedre der da?

Det er mange måter å løse dette på. Den mest drastiske er å kvitte seg med alle lekene. Om det ikke frister, så bør du ha noen strategier for å få kontroll og få barna med på ryddingen. Med enkle grep kan kaoset bli oversiktlig og barna kan lettere hjelpe til med å holde det ryddig videre..

Som jeg har sagt bruker jeg boks systemet.

Med beskrivende innhold er det lett for barna å holde oversikten over innholdet

Her ser du eksempler fra mine gutter sitt soverom. Vi har bokser i ulke størrelser og hver boks har skrift på som forteller hva som skal være i den boksen. Istedetfor bokstaver kan det brukes bilder om barna er yngre.

Beholdere gjør det lett å holde oversikten over innholdet.

Når ungene er med på ryddingen og hjelper til med å sortere og å legge på plass leker, er det større sannsynlighet for at de vil legge lekene på plass igjen neste gang også.

Hva når alle plasser på rommet er fulle?

Spesielt før skolealder har barn gjerne veldig mye leker. Dette kommer jo selvsagt av at det er da de leker mest, men det er også fordi de enda ikke vet hva de liker best å leke med og har derfor mange ulike kategorier av liker.

Dette kan gjøre det vanskelig for barna å finne ut hva de vil leke med, det er rett og slett for mange valg. Da våre barn bare er 2 år mellom så hadde vi faser der begge lekte mye og likte mye ulikt på samme tid.

Løsningen hos oss ble å ta noen kategorier opp på loftet. Da fikk lekene på rommet mer plass og ikke minst fikk plass til å ryddes bort. Barna glemte ikke det som var på loftet, men visste at hvis det skulle komme ned, gikk noen andre leker opp på loftet. Det fungerte veldig fint for oss.

Hvordan kvitter vi oss med leker?

Barn vokser veldig fort og med det er det stadig leker de har vokst i fra. Vi er veldig glad i bøker og leker og har alltid hatt god kontakt med barnehagen som guttene gikk i. Selv nå nylig var vi en tur borte i barnehagen med en bunke bøker og noen spill (minsten går i 1.klasse nå). Barna syns det er veldig stas å velge ut hva de vil gi bort.

Dyrere varer selger vi på finn eller facebook og ungene sparer pengene til å kunne kjøpe noe stort senere. Nå som de begynner å bli gnaske store er ønskene også store. Ved å selge leker lærer de verdien av penger og å måtte spare for å få det de vil ha.

Du kan høre mer om det i episode 3, 58 og 59

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen